Čo robiť, keď váš pes nechce v lete piť

Určite to  poznáte z vlastných skúseností: vonku je horúco a zrazu si uvedomíte, že ste sa za celý deň nestihli poriadne napiť. Točí sa vám hlava, oblieva vás studený pot, zahmlieva sa vám pred očami… Rovnako sa môže cítiť bez vody aj váš pes!

Ak váš pes v letných horúčavách pije príliš málo, jeho metabolizmus nemusí fungovať správne. Pes je dehydrovaný a jeho obehový systém môže veľmi ľahko skolabovať. Riziko je ešte narastá, ak ide o staršieho psa, či šteňa. Aby ste sa takejto situácii počas letných horúčav zďaleka vyhli, prezradím vám svoje tajné tipy, s ktorými zabezpečíte svojmu psovi dostatočný pitný režim.

Urobte si rýchly test: pije váš pes dostatočne?

Zdvihnite záhyb na krku svojho psa asi o 1 cm a znova ho rýchlo pustite. Ak sa záhyb len pomaly vráti do pôvodného tvaru alebo sa zastaví, je to znak, že vášmu psovi chýba hydratácia. Na lepšiu absorpciu vody použite nasledujúce jednoduché triky.

Krmivo navlhčite

Bez ohľadu nato, či je váš pes kŕmený mokrou alebo suchou stravou, pridajte do misky ⅓ tekutiny. Ak váš pes dostáva dávku 300 g krmiva, pridajte do misky aspoň 100 ml vody.

Vmiešajte do vody za lyžicu Reico konzervy

Vynikajúca alternatíva pre psa, ktorý nechce piť. Reico konzervy sú okrem kvalitného mäsa a príloh plné dôležitých minerálov a stopových prvkov. Obsahujú všetko to, čo je pre dlhodobé zdravie vášho štvornohého parťáka potrebné: vysoký podiel mäsa, šetrne dusenú zeleninu, prirodzené prílohy a minerálnu rovnováhu. Predstavujú plnohodnotnú, vyváženú stravu, obsahujú všetko, čo pes pre svoj zdravý rast, vývoj a správne fungujúci tráviaci trakt potrebuje. Vyberte si zo širokej ponuky konzerv Reico (preklik na konzervy), alebo ma kontaktujte mailom na (sem by som dala tvoj email) a spolu nájdeme najvhodnejšiu alternatívu pre vášho psa.

Dochuťte pitnú vodu

Sú psy, ktorí počas dňa pijú málo, hoci majú vodu stále k dispozícii. Trochou vývaru však nepohrdne žiadny z nich, a tak skúste pridať do misky s vodou trochu vývaru. Rozdiel uvidíte okamžite a váš pes sa vám za to poďakuje;)

A malý bonus na záver

Môj recept na zdravý vývar pre psov

Budete potrebovať:

  • 200 g kuracích pŕs,
  • mrkvu,
  • dve stonky petržlenovej vňate,
  • 50 g zeleru a
  • stonku póru.

Všetky suroviny vložte do hrnca a varte asi pol hodiny. Pevné prísady vyberte a vývar nalejte do malých podnosov na kocky ľadu, ktoré môžete zamraziť. Podľa potreby si potom vyberajte vývar po kockách a pridávajte do misky s vodou vášho psa.

Čo robiť, keď váš pes v lete nechce jesť

Stáva sa to často. S príchodom leta a horúčav váš pes zrazu odmieta jesť. Pritom v iných obdobiach svoju dávku zhltne doslova za minútu. Ak váš pes nie je prípad špekulanta, ktorý si nejedením vydobýja viac pozornosti, ale počas leta vždy stráca apetít, poradím vám, ako mu zabezpečiť dostatočný prísun energie z krmiva.

Dennú dávku rozdeľte

Ak svojho psa kŕmite len raz denne, skúste mu dennú dávku rozdeliť na dve rovnaké polovice: jednu dávku mu ponúknite ráno a druhú večer, a možno tak vyriešite jeho problémy s letným nechutenstvom.

Znížte dávku o štvrtinu

V čase letných horúčav psy zvyčajne nie sú tak aktívne , ako v iných ročných obdobiach. Možno váš pes neskŕmi celú dávku jednoducho preto, lebo nemá taký energetický výdaj ako inokedy. Skúste mu znížiť dávku o štvrtinu niekoľko dní po sebe, aby ste zistili, či jeho zvyčajná dávka nie je počas leta pre neho príliš veľká. Jeho reakcie vám veľa napovedia.

Ponúknite svojmu psovi šťavnatejšiu stravu

Poznáme to aj my ľudia – v lete nám prirodzene viac chutí ovocie, zelenina, to čo je šťavnaté a svieže. Prečo by pes mal byť výnimkou? Skúste vášmu štvornohému parťákovi primiešať k zvyčajným granulám pár lyžíc konzervy Reico. Obsahujú všetko to, čo je pre dlhodobé zdravie vášho štvornohého parťáka potrebné: vysoký podiel mäsa, šetrne dusenú zeleninu, prirodzené prílohy a minerálnu rovnováhu. Predstavujú plnohodnotnú, vyváženú stravu, obsahujú všetko, čo pes pre svoj zdravý rast, vývoj a správne fungujúci tráviaci trakt potrebuje. Vyberte si zo širokej ponuky konzerv Reico, alebo ma kontaktujte mailom na adriana@krmivoprezdravie.sk  a spolu nájdeme najvhodnejšiu alternatívu pre vášho psa.

Ako v letných horúčavách predísť prehriatiu psa

Každoročne počúvame tragické príbehy o tom, ako nejaký psík uhynul v dôsledku prehriatia. Horúce slnko a vysoké teploty môžu mať na vášho štvornohého priateľa zdrvujúce účinky. Ako predísť tomu, aby sa váš pes prehrial?

Vyhnite sa aktivitám počas poludnia, keď je slnko najsilnejšie

Počas leta sa venujte aktivitám s vašim psom hlavne ráno a večer. Ak ste zvykli chodiť na dlhšie prechádzky práve cez obed, skúste ich v období najhorúcejších dní nahradiť dlhšou rannou, či večernou vychádzkou. Ani vy asi nemáte chuť prechádzať sa v najväčšej páľave po vonku;)

Dbajte na pitný režim vášho psa

V letnom období obzvlášť dbajte na to, aby váš pes dostatočne prijímal tekutiny. Ak váš pes počas dňa pije málo, urobte mu vodu atraktívnejšou. O tom, ako svojho psa presvedčíte, aby dodržiaval pitný režim sa dočítate v článku v nasledujúcom odkaze:  Pes a leto

Ochladzujte telo vášho psa

Ak ste sa so svojím štvornohým parťákom rozhodli ísť na dovolenku, prípadne podnikáte spoločné turistické výlety, nezabúdajte so sebou okrem vody nosiť chladiacu vestu, poprípade uterák, ktorý môžete navlhčený priložiť na telo vášho psa, aby ste ho schladili aj na miestach, kde nedokážete nájsť tieň.

Pozor na nadmerné kúpanie počas letných horúčav

Možno je váš pes super plavec a tak obavu z jeho prehriatia nemáte. Pozor však na nadmerné kúpanie, pri ktorom sa niektorí psy dokážu doslova uštvať. Hoci je pes vo vode, na jeho hlavu môže páliť intenzívne slnko a môže dôjsť k celkovému kolapsu organizmu. Preto plávanie a aktivity vo vode svojmu psovi rozumne dávkujte a vždy ich striedajte s oddychom v chládku na brehu.